Říjen 2006

S příchodem školního roku se objevily některé dotazy na náboženskou výchovu dětí, například zda se bude učit náboženství ve škole a kolik se za to bude platit a především o čem se budou děti učit.

Za vyučování náboženství se nic neplatí. Kristus, když rozesílal apoštoly, řekl jim: „Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte!“ Dále uvádíme pro Vaši informaci osnovy pro vyučování náboženství, které vydali naši biskupové. Přihlásit své děti můžete kdykoliv, tedy i během školního roku. Vyučuje se jak na faře tak ve škole, děti si mohou vybrat jak jim to nejlépe vyhovuje.

 

Náboženská výchova dětí

od 1. do 9. Třídy

na základních školách a ve farnostech

podle osnov vydaných Českou biskupskou konferencí

 

1. třída - Jsem s tebou

Dítě se učí prožívat, že v Pánu Ježíši je Bohem přijímáno a milováno. Uvědomuje si, jaké věci má rádo a jaké jsou projevy důvěry a lásky od rodičů. Začíná se modlit za rodiče, poznává, jak může druhým pomáhat. Učí se "oslavovat" - např. narozeniny - a vnímat, co znamenají dárky pro dávajícího a obdarovaného. Učí se znamení kříže, modlitbě vlastními slovy a modlitbě ve společenství s druhými dětmi, modlitbě Otče náš. Poznává základní předměty v kostele, seznamuje se s dětstvím a některými výraznými událostmi ze života Pána Ježíše.

2. třída - poznáváme Boží lásku

Dítě se učí vnímat svět jako Boží dar a jako znamení Boží lásky, učí se vnímat sebe a druhé lidi jako Boží obraz. Seznamuje se se selháním prvních lidí, s důsledky prvotního hříchu a s tím, jak Bůh přichází na pomoc a posláním svého Syna člověka zachraňuje. Dítě poznává Kristovu moc mezi lidmi, jeho zmrtvýchvstání a působení Ducha svatého, který nás zbavuje strachu, posiluje a proměňuje. Dítě poznává, že za konečností lidského života nám Bůh připravil novou budoucnost.

3. třída - Bůh k nám přichází

S dětmi se podrobně probírá Desatero Božích přikázání, svátost smíření a jednotlivé části Mše svaté. Dále se probírají důležité události ze života Panny Marie. Dítě se učí vnímat dary Ducha svatého v sobě, v druhých lidech a jeho působení v denních situacích.

4. třída - S tebou na cestě

Dítě se učí, že všichni jsme na cestě k Bohu, má se naučit spolupracovat a brát ohled na druhého. Učí se, že Bible je důležitý průvodce na cestě životem. Na jejích příbězích poznává, jak Bůh vedl lidi Starého i Nového Zákona od otroctví ke svobodě, od hříchu k posvěcení a jak dále vede svou církev, která se shromažďuje kolem Eucharistie. Seznamuje se se slavením svátků církevního roku a připojuje k nim významné dny svého života.

5. třída - Společně vytváříme Boží království

Dítě se učí vnímat svět jako náš společný domov, který vypovídá o svém Tvůrci. Poznává jeho rozmanitost; svou jedinečnost a své místo na světě. Učí se o tom, jak vznikala Bible, vyhledává texty v evangeliích. Učí se ztišení, naslouchání Božímu slovu a Božímu hlasu ve svém nitru. Poznává Ježíše jako Světlo světa, Chléb života, jako Pravdu, Vzkříšení a Život. Učí se také poznávat, že bolest a smrt jsou součástí života, učí se být citlivé k různým formám utrpení lidí v současném světě. Spojuje je s velikonočními událostmi Kristova života. Dovídá se základní informace o jiných křesťanských církvích a o ekumenickém hnutí. Podrobněji se seznamuje s dějinami prvotní církve ze Skutků apoštolů.

6. třída - Společně objevujeme víru

Děti poznávají, že otevřenost, připravenost k pomoci, poctivost a důvěra jsou podstatné předpoklady pro dobré lidské vztahy, kamarádství a přátelství. Mají poznat společenství jako obšťastňující dar, který není samozřejmý: Poznávají, že záchrana lidí spočívá v tom, že žijí ve společenství s Bohem, který je Láska. Učí se také vnímat pravidla jako zdroj jistoty v životě člověka a společnosti. Učí se hlubšímu pochopení Desatera a pravidel; která Kristus předkládá v evangeliu. Podrobně probírají vyznání víry, seznamují se s posledními věcmi člověka, s negativními i pozitivními vizemi budoucnosti světa. Poznávají v eucharistické hostině obraz Božího království, jsou vedeny k tomu, aby žily smysluplně a s nadšením.

7. třída - Rosteme ve víře

Mladí mají prožít úžas nad dokonalostí a řádem ve vesmíru a v přírodě. Poznávají zvláštnosti a krásy role muže a ženy v životě a jejich vzájemnou rovnost. Prostřednictvím symbolů se učí vnímat živé působení Boha ve svátostech. Učí se naslouchat volání dnešního světa po Bohu, rozvíjet cit solidarity.

8. třída - Utvářet svůj život

Mladí se učí stát před Bohem s pozitivními i negativními stránkami vlastní osobnosti. Mají prohloubit citlivost vlastního svědomí, poznat principy křesťanské mravnosti a připravovat se k jejich uskutečňování. Seznamují se s Desaterem z pohledu lidské svobody a zodpovědnosti. Ve svátosti smíření poznávají moc Ježíšovy uzdravující lásky. Mají si uvědomit své postavení v rodině a nést spoluodpovědnost za řešení rodinných problémů. Učí se rozlišovat mezi láskou přátelskou, láskou ve vztahu muže a ženy, láskou rodičovskou a láskou k Bohu. Poznávají skutečnost, že láska je umění, kterému se musíme učit.

9. třída - Věřit a žít

Mladí se učí hledat odpovědi na náboženské otázky, učí se umění obhajovat svou víru a naději v pluralitě současného světa. Poznávají blíž křesťanská společenství ve svém okolí, učí se nezištné lásce, seznamují s principy i s náročností rodinného života, poznávají řeholní společenství a nová hnutí v naší zemi. Učí se vyhlížet svou vlastní životní cestu, seznamují se se zásadami odpovědné známosti, s liturgií svátostí manželství a manželským slibem.