List apoštola Jana je svědectvím o Božské lásce.

 Víme o apoštolu Janovi, že byl nejblíže Kristu. Z Ježíšova srdce čerpal velikou milost a lásku. Proto píše: „Milovaní, milujte se navzájem, protože láska je z Boha. A každý kdo miluje, je z Boha narozen a poznává Boha. Kdo nemiluje, Boha nepoznal, protože Bůh je Láska.“ Říká se o posledních dnech světa, že to bude doba bez lásky. Lidé se budou nenávidět a zrazovat jeden druhého.

 Láska se projevuje tím, že člověk dává všecko a nesleduje své zájmy. Existuje totiž sobecká láska (egoismus, „láska k sobě“), která vyhledává svůj prospěch. Není to láska, o které Ježíš mluví. On za nás dal celý svůj život a zcela se vyčerpal. Říká, že „nikdo nemá větší lásku, než ten, kdo položí svůj život za své přátelé. Vy jste moji přátelé, když děláte co vám přikazuji.“ Přeje si, abychom stejným způsobem jako on, nehledali sebe, ale dokázali se obětovat ve prospěch druhých.

 „Svět Boha nepoznal“, říká Jan. Na příklad i podstata kapitalismu je založena na zisku a ziskuchtivosti. Ale ty nejhorší projevy… „Všecko pro sebe“, maximální obrat, případně druhé obrat, zničit konkurenci, okrást… Naštěstí ne všichni takto smýšlí. Křesťanství je s tím naprosto v rozporu a zřejmě také proto nemá úspěch. „Křesťanství je hloupost… lidi, kteří ničemu nerozumí a ve světě se nevyznají…“

 Svatý Jan ve svém listě píše: Kdo miluje, zůstává v něm Boží láska. Ale v tomto světě je „žádost očí, žádost těla a pýcha života“. Láska Boží je něco jiného a z toho poučme: Kdo nemiluje, Boha nepoznal, protože Bůh je láska. Někteří jednají tak jak jednají, protože Boha neznají. Kdyby se s ním setkali, úplně by se změnili. „V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jednorozeného Syna, abychom měli život v jeho jménu.“ On umíral na kříži a my máme život věčný. Bůh nám dal svého Syna(!) to nejcennější co měl. Jedni ho nepřijímají, druzí se mu posmívají. Jedinou cestou přijetí skutečné lásky k Bohu, je přijetí jeho Syna, uznání jeho milosrdenství. Tímto přijetím začíná Život. A jeho výsledkem jsou činy lásky.

 „V tom záleží láska: Ne, že my jsme milovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako smírnou oběť za naše hříchy.“ Naše láska je odpovědí na Boží lásku. Kdyby scházela tvá odpověď na Lásku, tak ti chybí nevyčerpatelný pramen. Je sice mnoho lidí, kteří prokazují lásku, ale na Boží lásku neodpovídají, jejich láska má své meze.

 Je to dar víry, když jsme k tak veliké lásce dospěli. Vyprošujte i druhým, aby tuto lásku poznali a přijali. „Bůh je láska a kdo zůstává v lásce, zůstává v Bohu a Bůh zůstává v něm.“

 Žij v lásce! Každý, kdo koná dobro, směřuje k Lásce a Životu a jednou je získá. Záleží také na nás, jestli ji uvidí. Zvláště děti potřebují lásku, aby se ji naučili.

 Bůh si nás zamiloval a poslal svého Syna jako smírnou oběť za naše hříchy. Tato smírná oběť se koná denně na oltáři a při ní se do srdcí vylévá Božská láska, když přijímáme jeho Tělo a jeho Krev. To je tajemství Eucharistie. Jeho Tělo je posilou víry a jeho Krev je vylévání lásky do našich duší. Aby v nás jeho Krev způsobila žhavý plamen lásky. Krev, byla vždy symbolem života.

 Božská láska je život, proto ji přijímáme. „Kdo jí mé tělo a pije mou Krev, má život věčný a já ho vzkřísím v poslední den.“

 

 

 Milí přátelé, srdečně Vás zveme na letošní slavnost Božího Těla,

  která se koná v kostele sv. Petra a Pavla, v pátek, 24. 6. 2011

  s tímto pořadem:

  15:00 hod Mše sv.

  16:00 hod průvod náměstím ke čtyřem oltářům na Náměstí Republiky

  Na závěr v kostele Te Deum a Svátostné požehnání