prosinec 2011

Staň se mi podle tvého slova!

Maria řekla: „Hle, jsem služebnice Páně; staň se mi podle tvého slova.“ [Lukáš 1,38]

         Milé duše, uvědomte si, že právě díky těmto slovům můžeme slavit vzácný vánoční čas, kdy láska Boha Otce dosáhla takových výšin, že do bídných podmínek světa vyslala svého Jednorozeného Syna, i když moc dobře věděla, jak zde bude trpět a kolik lidí ho odmítne. O Vánocích se často rozjímá o příchodu Světla na zem o vtělení Boha do podoby malého ubohého děťátka. Málo se však mluví o tom, co muselo předcházet oné velké Boží milosti.

Drahé duše, rozvažte, jak by mohl Spasitel přijít mezi nás, kdyby nebylo těchto slavných slov Panny Marie? Je vskutku nádherné a velkolepé, že k ní byl vyslán anděl a zvěstoval ji radostnou novinu, že porodí syna, který bude nazván synem Nejvyššího. K čemu by však byla i celá legie andělů, kterou by nebeský Otec k Panně Marii vyzval, kdyby ona neuvěřila a neřekla …“Staň se mi podle tvého slova.“ Copak Panna Maria nebyla překvapená? A snad byla i vyděšená, když k ní přišel Boží posel a oznámil ji věc, která se v podmínkách světa jeví jako nemožná. Vždyť sama se ho táže: „Jak se to může stát, vždyť nežiji s mužem?“ [Lukáš 1,34]. Poslu Božímu však stačí, aby ji pouze jednou ujistil o tom, že u Boha není nic nemožné a Panna Maria nejen že uvěří, ale zcela se odevzdá Boží vůli.

         Ach duše, uvědomujete si tuto neuvěřitelnou, velkolepou věc? Uvědomujete si, že k tomu, aby Bůh vyslal svého Syna na zem potřebuje souhlas člověka?! Bůh Otec, který má veškerou moc, který panuje nad vším tvorstvem potřebuje souhlas člověka k tomu, aby vyjevil svou Lásku! On dobře věděl, že z úst přečisté Panny Marie zazní ono věčné ANO. Rozvažte však, kdyby Panna Maria tenkrát zaváhala, kdyby snad řekla Božskému poslu: „Počkej chvíli, já se musím poradit s…., nebo snad…“Nejdřív se musím ujistit, že nejsi jen nějaký blud…“ Zdá se, že sám Nejvyšší by měl svázané ruce. Jenže právě proto, že Bůh vidí do srdcí lidí a zná je daleko více než oni sami, tak neváhal vyslat Svého anděla k Panně Marii, protože znal dobře její oddanost. Panna Maria byla pro Nejvyššího dokonalým nástrojem k tomu, aby přivedl na svět svého Syna a s Ním všechnu svou Lásku a Milosrdenství.

         A tak, když se Panna Maria po Zvěstování setkala se svatou Alžbětou a ta poznala, jakou milost jí Bůh udělil, pronesla k Ní slova, která se dotýkají každého z nás: „Blahoslavená, která uvěřila, že se splní to, co jí bylo řečeno od Pána.“ [Lukáš 1,45] Vždyť díky víře Panny Marie přišel Spasitel na svět. Boží Láska a Milosrdenství by se na zemi nikdy nemohly vylít bez tohoto tichého souhlasu jedné dívenky. Považte, ten velký paradox, to nezměrné tajemství, Bůh Otec, Neomezený, Nejvyšší, Všemocný a jedná pokorná, chudá dívka.

         Milé duše, udělejte všechno proto, aby Vánoční svátky nebyly jen nostalgickou vzpomínkou na tuto událost, která změnila svět, ale vy samy přivádějte do světa právě nyní Světlo v podobě malého děťátka tím, že podobně jako Panna Maria řeknete Bohu ANO. Drahé duše, mějte na paměti, že bez vašeho souhlasu, tato Láska a Milosrdenství, která se nám opět znovu rodí, nemůže k vám vejít. Mějte na paměti, že svazujete Bohu ruce tím, že nevěříte, že právě kvůli VÁM skrze Ježíše Krista přišla na zem Láska a Vysvobození. Drahé duše, Bůh je tak velký, ale zoufale potřebuje váš souhlas k tomu, aby právě Vám daroval to největší, co si jen dokážete představit, protože nikdo jiný Vás tak nemiluje, tak jako On. Milé duše, jistě jste někdy zažily situaci, kdy jste z té největší lásky darovaly něco vám vzácného a obdarovaný byl z Vašeho daru zklamán, nepozdával se mu, nebo váš dar dokonce odmítl. Jak Vám bylo? Jaké zklamání a zármutek jste pocítily, když jste darovaly co vám bylo nejdražší a člověk, kterého milujete Váš dar pošlapal? Ach duše, tak se cítí náš Nebeský Otec, když nám každý rok dává, co mu je nejdražší, všechnu svou Lásku v podobě svého Syna, a my Jeho dar odmítáme, přehlížíme a šlapeme po něm. Drahé duše, kolik prospěchu budete mít z tohoto daru, když ho nyní přijmete a jak moc se bude Váš Otec radovat! Vždyť láska toho, který dává se znásobuje, když vidí, jak se jeho milovaní z Jeho daru radují a jak jim prospívá.

         Ať je vám Panna Maria vzorem, ať spolu s ní letos řeknete: „ Hle, jsem služebnice (služebník) Páně; staň se mi podle tvého slova.“ A Světlo bude skutečně mezi vámi.

B O H O S L U Ž B Y   O   VÁNOCÍCH

Sobota 24.12. Štědrý den

   Horšov: 14:00 Miřkov 20:00 Hostouň: 22:00

   Horšovský Týn - kostel Sv. Petra a Pavla:

   Půlnoční Mše sv. ve 23:00

Neděle 25.12. Narození Pána Ježíše

   Srby: 7:30 Bělá nad Radbůzou 9:00

   Horšovský Týn: 10:30

   Semněvice: 14:00

Pondělí 26.12. Sv. Štěpána

   Srby: 7:30 Bělá nad Radbůzou 9:00

   Horšovský Týn: v 10:30

Čtvrtek 29.12. Mezholezy 15:00

Sobota 31.12. Hostouň 16:00 Miřkov 17:30

Neděle 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie

   Srby: 7:30 Bělá nad Radbuzou 9:00

   Horšovský Týn: v 10:30