Březen 2013

V minulém čísle jsme Vás informoali, že navštíví naši farnost Pan biskup, Mons. František Radkovský. Při té příležitosti nám poslal dopis, který zde otiskujeme.

Milé sestry a milí bratři,

v průběhu příštích týdnů se chystám navštívit vaši farnost v rámci nedávno zahájené kanonické vizitace. Je to moje povinnost jako biskupa, abych jednou za čas navštívil každou farnost v diecézi. Chci vás ale ujistit jako pastýř plzeňské diecéze, že mým hlavním cílem při této příležitosti a zároveň důvodem k radosti je to, že se budu moci s vámi setkat osobně. Chtěl bych se setkat jak s mladými, tak se staršími, nemocnými, s dětmi a rodinami, s vaší farní radou a s těmi, kteří ve vaší farnosti slouží. Pokud to jen bude možné, chtěl bych navštívit jednotlivá společenství, Charitu, seznámit se se zastupiteli obce a bude-li to vhodné, navštívit zdravotní zařízení nebo školu.

Chci vám naslouchat a seznámit se s vašimi úzkostmi a starostmi, chtěl bych vědět, co vás naplňuje radostmi, a jaká jsou vaše očekávání – to vše proto, abych přinesl naději a povzbudil vás na cestě vaší víry. Proto vás prosím, abyste se s vašimi kněžími dobře na naše setkání připravili, abyste mi mohli sdělit, co je pro vás nejdůležitější. Na základě mé návštěvy ve farnosti, doplněné kontrolními setkáními vikáře a zástupců biskupství, chci získat obraz, který bude odrážet skutečnou situaci, ve které se nacházíte. Doufám, a je to i moje přání, aby informace získané během vizitace napomohly při vytváření vizí a konkrétních doporučení do budoucna. Vaši kněží a vy samotní se budete moci dozvědět, co je z mého pohledu nejpodstatnější a na co by se měla vaše farnost v pastoraci v nejbližší době soustředit.

Nedílnou součástí vizitace budou také společné slavnostní bohoslužby a já věřím, že se jich zúčastníte ve velkém počtu. Eucharistií, která je díkůvzdáním, budeme Bohu děkovat za jeho dobrodiní a necháme se oslovit jeho Slovem.

Vyprošuji požehnání pro vás a pro vaše blízké a těším se na viděnou.

Váš biskup

František Radkovský

Mons. František Radkovský, biskup plzeňské diecéze, se narodil 3. října 1939 v Třešti. Od roku 1957 do roku 1962 studoval matematickou statistiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Několik let pracoval ve výzkumném ústavu matematické statistiky v Praze a od roku 1966 studoval na teologické fakultě v Litoměřicích. Na kněze byl vysvěcen 27 června 1970. O dvacet let později byl jmenován papežem Janem Pavlem II titulárním biskupem v Aggar a pomocným biskupem v Praze. Biskupské svěcení přijal 7 dubna 1990 v Praze z rukou arcibiskupa Františka Tomáška. Posléze byl 31 května 1993 jmenován prvním biskupem nově vytvořené diecéze plzeňské.

Program návštěvy Pana biskupa v Horšovském Týně

Pátek 1. 3. 2013 – setkání s občany a zastupiteli:

9:00 obecní úřad Mezholezy

10:30 obecní úřad Semněvice

13:00 Městské kulturní zařízení v Horšovském Týně

14:30 obecní úřad Miřkov

17:00 Mše svatá na zahájení vizitace v kostele sv. Petra a Pavla v Horšovském Týně, po Mši svaté setkání s biřmovanci na faře

Sobota 2. 3. 2013

15:00 Mše svatá v Hostouni a po ní setkání s farníky

17:30 Mše svatá v Miřkově a po ní setkání s farníky

Neděle 3. 3. 2013

10:30 Mše svatá v kostele sv. Petra a Pavla v Horšovském Týně, po Mši svaté společný oběd a odpolední program diskuse, dotazy, přednáška...

Středa 6. 3. 2013 návštěva Základní školy v Horšovském Týně

Pondělí 18. 3. 2013 – setkání ve Vidicích, v Třemešné a v Srbech

Využijme tuto možnost – Pan biskup je připraven odpovídat na jakékoliv Vaše otázky!