Únor 2016

Boží jméno je milosrdenství

Milí přátelé, papež František si přeje, abychom se učili milosrdenství a proto vyhlásil Svatý rok milosrdenství 2016. Starý zákon, byl přípravou a přivádí k Ježíši Kristu, v němž je úplné zjevení Otcova milosrdenství.
V Písmu svatém (už ve Starém zákoně) je Hospodin prezentován jako „Bůh milosrdný“. Je to Jeho jméno, kterým nám takřka zjevuje svou „tvář“ a svoje „srdce“. On sám, jak vypráví kniha Exodus, se zjevil Mojžíšovi a zvolal: „Hospodin, Hospodin, Bůh milosrdný a milostivý, shovívavý, velmi laskavý a věrný.“ (34.kap, 6.verš) Také v dalších textech to nacházíme v různých variantách. Ale důraz je vždycky položen na milosrdenství a lásku Boha, který v odpouštění nikdy neochabuje. Podívejme se blíže na tato jednotlivá slova, která k nám promlouvají o Bohu.
Pán je „milosrdný“. Toto slovo evokuje jemnocit matky ve vztahu k dítěti. Hebrejský výraz v Bibli skutečně odkazuje k niterné lásce maminky. Ten obraz naznačuje, že Bůh se ve vztahu k nám dojímá a jihne jako matka, když bere do náruče svoje dítě a přeje si jedině milovat, chránit, pomáhat mu a dát mu všechno, i sebe. Takový obraz plyne z toho výrazu. Bůh je láska niterná a hluboká.
Dále je napsáno, že Hospodin je milostivý - v tom smyslu, že prokazuje milost, soucit a ve své velikosti se sklání nad tím, kdo je slabý a ubohý. Je stále připraven přijímat, chápat a odpouštět. Je jako otec v podobenství, které podává Lukášovo evangelium (15, 11-32): Otec, který se neuzavírá do roztrpčenosti nad tím, když jej mladší syn opustil, ale naopak stále jej očekává – vždyť jej zrodil – a potom mu vychází vstříc, objímá ho a ani jej nenechává dokončit jeho zpověď, jeho omluvu – jako by mu položil ruku na ústa. Tak obrovská je láska a radost z toho, že jej znovu nalezl, že se vrátil domů. A potom si nechává zavolat také staršího syna, který je rozhořčen a nechce mladšího vidět, natož pak si sednout s ním ke stolu a oslavovat jeho návrat. Přebýval sice stále doma, ale z jeho slov je cítit, že žil spíše jako služebník než jako syn. Přece se však otec sklání i k němu, vybízí ho, aby vstoupil, aby se smířil, snaží se otevřít jeho srdce lásce, aby nebyl nikdo vyloučen ze slavnosti milosrdenství... milosrdenství je slavnost!
O tomto milosrdném Bohu je také řečeno, že je „shovívavý“, doslova „dlouhého rozsahu“, tedy širokého rozsahu co do velkodušnosti a schopnosti strpení. Bůh dovede čekat, Jeho čas není časem netrpělivých lidí. Je jako moudrý rolník, který umí čekat a nechává dobré setbě čas k růstu, navzdory koukolu, který ničí pšenici (srov. Matouš 13, 24-30).
A nakonec se Pán prohlašuje „velmi laskavým a věrným“. Jak krásná je tato definice Boha! Tady je všechno. Bůh je totiž veliký a mocný, ale tato jeho velikost a moc se „vyjadřuje“ láskou k nám, kteří jsme tak malí a neschopní. Slovo „láska“, které je tu použito, poukazuje na cit, milost a dobrotu. Není to láska z televizního seriálu... Je to láska, která činí první krok a která nezávisí na lidských zásluhách, nýbrž na nezměrné nezištnosti. Je to božská pečlivost, kterou nic nemůže zastavit, ani hřích, protože dovede jít za hřích, přemoci zlo a odpustit.
„Věrnost“ bez hranic je posledním slovem zjevení Boha Mojžíšovi. Věrnost Boha se nikdy nevytrácí, protože Pán je Strážce, který nespí, ale nepřetržitě nad námi bdí, aby nás vedl k životu: „Nedopustí, aby se tvá noha zvrtla, nebude dřímat tvůj strážce. Ano, nebude dřímat a spát Izraelův strážce. Hospodin tě bude střežit ode všeho zlého, střežit bude tvou duši. Hospodin bude střežit tvůj odchod i návrat nyní i na věky“ (Žalm 121,3-4.7-8).
Milosrdný Bůh je věrný ve svém milosrdenství. Pěkně to říká apoštol Pavel: „Pokud ty nejsi věrný Bohu, On věrným zůstává, protože nemůže zapřít sám sebe.“ (srov. 2Tim 2,13) Proto je Bůh naprosto a vždycky věrohodný, hodný víry! Trvale a spolehlivě přítomný. V Něm je jistota naší víry. V tomto Svatém roce milosrdenství se proto svěřme zcela Jemu a mějme radost z toho, že jsme milováni „Bohem milosrdným a milostivým, shovívavým, velmi laskavým a věrným.“
P. Josef Prchal


V letošním roce je Popeleční středa 10.února 2016. Tím začíná doba postní – „Velký půst“.